15.02.2023

NOWOŚĆ W AL.CAPONE

Pierwsze w historii Al.Capone wina, które znajdziesz wyłącznie w naszych salonach. Wśród czerwonych i białych win Didebuli znajdziesz wina wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.🥳

Znaczenie nazwy Didebuli oddają w tłumaczeniu słowa; wyjątkowy, wspaniały, znakomity, fenomenalny czy też majestatyczny. Didebuli to po prostu znakomita jakość wina oraz jego szlachetne pochodzenie.😉

 

Poczuj klimat najlepszych winnic w Gruzji i zasmakuj w winach Didebuli, dostępnych tylko w salonach Al.Capone.😉

 

 

Didebuli Akhasheni

CZERWONE, PÓŁSŁODKIE

 

To wino wyprodukowane w 100% z winogron szczepu Saperavi, uprawianych w najsłynniejszych winnicach regionu Kakheti. Wśród lokalnych społeczności a także wśród większości Gruzinów, którzy niewątpliwie w winie się lubują, uznawane jest za jedno z najlepszych win jakie powstają na tej ziemi. Początek jego produkcji to lata 50 ubiegłego stulecia. Akhasheni to półsłodkie wino pełne ciała, ale i wigoru. Znajdziemy w nim nuty wiśni, śliwki a także aromaty pochodzenia roślinnego jak na przykład jałowiec. Wyczuwalne taniny przedłużą pozytywne doznania smakowe.

Didebuli Napareuli

CZERWONE, WYTRAWNE

 

Wino, które tu przedstawiamy wyprodukowano w 100% ze szczepu Saperavi, które uprawiano na lewym brzegu rzeki Alazani w dolinie o tej samej nazwie. To wyjątkowe a zarazem specyficzne terroir oddaje pełnię smaków i aromatów charakterystycznych dla tego miejsca; jeżyna, morwa i truskawki z aromatami dębu i skóry, zakończone pieprznym akcentem. To energiczne, bardzo treściwe wino o potencjale starzenia pomiędzy 10-15 lat. To zasługa wyczuwalnych tanin i delikatnych, pożądanych kwasów, które stanowią naturalne konserwanty tego wspaniałego wina. Początek jego produkcji datowany jest na rok 1890. To jedno z najstarszych, gruzińskich win dopuszczonych do komercyjnego obrotu.

Didebuli Alazani Valley

BIAŁE, PÓŁSŁODKIE

 

Klasyczne, półsłodkie, białe wino stworzone w 100% ze szczepu Rkatsiteli, jednego z najbardziej rozpoznawalnych, gruzińskich szczepów winogron, uprawianych w Dolinie Alazani w regionie Kakheti. Wino o specyficznych aromatach dla tej odmiany winorośli. Ze względu na swoją słodycz wyczuwalne tropikalne owoce. Przyjemny, lekki smak poprawi schłodzenie wina przed podaniem.

Didebuli Alazani Valley

CZERWONE, PÓŁSŁODKIE

 

Klasyczne, półsłodkie, czerwone wino stworzone w 100% ze szczepu Saperavi, jednego z najbardziej rozpoznawalnych, gruzińskich szczepów winogron, uprawianych w Dolinie Alazani w regionie Kakheti. Ciemny, rubinowy kolor, wyczuwalne aromaty wiśni, maliny i śliwki, wszystko to zbalansowane lekką kwasowością, dają w rezultacie bardzo zbalansowane wino. Przed podaniem można je lekko schłodzić.

Didebuli Sachino

BIAŁE, PÓŁWYTRAWNE

 

Klasyczne, półwytrawne, białe wino stworzone w 100% ze szczepu Rkatsiteli, jednego z najbardziej rozpoznawalnych, gruzińskich szczepów winogron, uprawianych w regionie Kakheti. W smaku delikatnie słodkie, z wyczuwalnymi aromatami kwiatów, jabłek i pigwy. Może być serwowane schłodzone w długie, letnie wieczory.

Didebuli Sachino

CZERWONE, PÓŁWYTRAWNE

 

Klasyczne, półwytrawne, czerwone wino stworzone w 100% ze szczepu Saperavi, jednego z najbardziej rozpoznawalnych, gruzińskich szczepów winogron, uprawianych w regionie Kakheti. W smaku typowe dla szczepu Saperavi – drzewo dereniu, wiśnia, jeżyna. Podajemy lekko schłodzone.

Didebuli Pirosmani

BIAŁE, PÓŁSŁODKIE

 

Klasyczne, półsłodkie, białe wino stworzone w 100% ze szczepu Rkatsiteli, jednego z najbardziej rozpoznawalnych, gruzińskich szczepów winogron, uprawianych w Dolinie Alazani w regionie Kakheti. Jasno złoty kolor, aromaty przypominające pigwę, morele i melona sprawiają, że wino jest delikatne i wyczuwalnie słodkie.

Didebuli Pirosmani

CZERWONE, PÓŁSŁODKIE

 

Klasyczne, półsłodkie, czerwone wino stworzone w 100% ze szczepu Saperavi, jednego z najbardziej rozpoznawalnych, gruzińskich szczepów winogron, uprawianych w Dolinie Alazani w regionie Kakheti. Swojemu pochodzeniu zawdzięcza wyjątkowy kolor i charakterystyczny smak czerwonych owoców takich jak wiśnia, jeżyna czy czerwona porzeczka.